Uudet perunat ylioppilasjuhliin tms.

Jos haluat itse kasvattaa sopivan määrän uusia perunoita esim. ylioppilasjuhliin toukokuun lopulle, (sovella aikataulua esim. juhannukseksi) tässä seikkaperäiset ohjeet:

Arvioi, kuinka monta mukulaa tarvitset juhlia varten (mukuloiden keskikoko on n. 40 g). Jaa tuo mukulamäärä neljällä, niin saat tarvittavien siemenmukuloiden määrän.

Hanki tarvittava määrä Jussi-siemenperunaa. 5 kg pussi pienempää siemenkokoa (30–40 mm) sisältää n. 150 mukulaa. Isompaa siemenkokoa (40–55 mm) sopii samankokoiseen pussiin n. 75 mukulaa.

Ota siemenmukulat huoneenlämpöön idätystä varten maaliskuun alkupuolella. Kaksi kuukautta ennen juhlia on mukuloiden istutuksen aika. Jotta mukulat keskittyisivät mahdollisimman nopeaan sadontuottoon, poista mukuloista muut idut, mutta jätä vain pari vahvinta itua. Ota suuria ruukkuja tai sankoja (mieluummin sellaisia, joiden pohjassa on reikä ylimääräisen veden poistumista varten). Täytä noin puoleenväliin mullalla, turve-hiekkaseoksella, multa-perliittiseoksella tms. Vaihtoehtoja on monia – tavoitteena on, että kasvualusta on sekä vettä läpäisevä että ravinteita pidättävä.

Jos kasvualusta on valmiiksi lannoitettu, erillistä lannoitetta ei välttämättä tarvita lainkaan. Jos taas käytetään lannoittamatonta alustaa, siihen voidaan lisätä sankoa kohti esim. 20–30 g Herkkuperunan lannosta tai vastaavaa.  Lannoite sekoitetaan hyvin kasvualustaan. Lisälannoitteena voidaan käyttää myös erilaisia kastelulannoitteita. Huomaa, että liiallinen lannoitus hidastaa mukuloiden muodostumista.

Mukuloita voidaan istuttaa yhteen sankoon 2–3 kpl, riippuen sangon/ruukun koosta. Mukulat peitetään multaan siten, että idun kärki jää näkyviin mullan pinnalle. Multa kastellaan kevyesti – ei läpimäräksi. Kun versot ovat kasvaneet n. 5 cm pituisiksi, niiden tyvelle voidaan lisätä multaa siten, että vain latva jää näkyviin. Tällainen multaus voidaan tehdä vielä toisen kerran jonkin ajan kuluttua.

Peruna tarvitsee paljon valoa, joten sisätiloissa niiden kasvatus on vaikeaa. Eteläikkunallakin ne voivat kasvaa vain väliaikaisesti, ellei niille anneta lisävaloa. Ainakin päivisin ne pitäisi siirtää ulos täyteen valoon. Pakkasta on tietysti vältettävä, joten kylmien öiden ajaksi ne on nostettava sisälle.

Kastele tarpeen mukaan – kuivalla, aurinkoisella säällä päivittäin. Kokeile kasvualustan kosteutta kaivamalla sormin mahdollisimman syvältä. Myös sankojen painosta saat osviittaa kasvualustan kosteudesta. Älä pidä kasvualustaa läpimärkänä, mutta älä myöskään päästä sitä kuivumaan kokonaan.